Sıkça Sorulan Sorular


Amiga nedir?
Duymamış olmanız şaşırtıcı. Gene de cevap verelim: Amiga ilk olarak, 1985'te, Amiga 1000 modeli ile piyasa ile tanışmış, ülkemizde daha ziyade, Amiga 500, 1200, 2000 ve 4000 modelleri ile tanınan, çıktığı yıllarda bilgisayar dünyasında devrim yaratmış, üstün grafik, ses, video ve multimedya özellikleri sayesinde dikkat çekmiş, 32 bit multitasking bir bilgisayardır.

Amiga'nın işletim sistemi nedir? Avantajları nedir? Ne kadar yer kaplar?
Amiga'nın işletim sistemi AmigaOS'tur. 1985 yılından beri pencereler, ikonlar, menüler gibi öğelerden oluşan, Workbench adlı bir grafik arabirimine sahiptir ve çok esnek bir sistemdir. Aynı anda bir çok ses, grafik, video uygulamasını çalıştırabilir ve disk işlemlerini gerçekleştirebilir. Amiga'nın 512K'lık ROM'una yerleşmiş bir işletim sistemi vardır. Workbench'in en son versiyonu Workbench 3.1'dir. Workbench 3.1, sabit diske kurulduğunda 2.5-3 MB arası yer kaplar.

Bunları Windows 95 de yapıyor!
Evet, tam 12 yıl sonra. Multitasking konusu da tartışılır. Bir disketi formatlarken tüm uygulamaların kitlenmesi, pek multitasking olmuyor bizce. Biz Amiga'da bir disketi formatlarken, aynı anda bir sabit diskten diğerine veri transferi yapmaya, müzik modülü çalmaya, ekranda farklı çözünürlüklerde animasyonlar ve resimler göstermeye, yazıcıdan çıktı almaya, Internet'ten program indirmeye alıştık. Dolayısıyla, Windows'un multitasking diye ortaya çıkması biraz komik geliyor bize. Aynı anda Excel ile Word'u çalıştırmak multitasking değildir.

Amiga'nın yetenekleri bu kadar mı?
Tabii ki değil. Amiga'nın yeteneklerinin sınırsızlığını farkedebilmeniz için, bir Amiga'ya sahip olmanız daha yerinde olur. Genelde Mac kullanıcıları Amiga'nın nasıl bir makine olduğunu iyi bilirler de, nedense PC kullanıcıları bunu pek anlayamazlar.

Ben bir PC kullanıcısıyım. PC'mi satıp Amiga almamı mı bekliyorsunuz?
Hayır, nasıl biliyorsanız öyle yapın. Bir PC, hız olarak sizi fazlasıyla tatmin ediyordur ancak Amiga'nın, bunun dışında da verebileceği şeyler vardır ki, neler kaybettiğinizi çok geç anlarsınız.

Ama Amiga yavaş...
Hız her şey demek değildir. Amiga bir şeyi yavaş yapsa da diğerlerinden daha güzel yapar. Üstelik, siz bir Amiga 500 ya da standart bir Amiga 1200'den bahsediyor olmalısınız. Piyasada Amiga'nın hızlandırıcı kartları var. Bu kartlar ile Pentium'ların hızına erişebilirsiniz. Hatta PC emulatörleri ile PC oyunlarını bile oynayabilirsiniz. Daha bitmedi: Önümüzdeki ay piyasaya çıkacak PowerPC 603e/175 MHz PowerPC 604e/200 MHz işlemci ile donatılmış hızlandırıcı kartlar ile, bir Pro200 işlemciden çok daha fazla hızlara ulaşabileceksiniz.

Ama bu kartlar çok pahalı olmalı.
Sizin PC'niz çok ucuz (Neden ucuz olduğunu da bir düşünün). Ayrıca PowerPC işlemcili bu kartlar bir Pro200'den daha ucuz.

Amiga'ya Hard disk takılır mı?
Elbette. Her zaman da takılıyordu. Yeni işletim sistemi pOS, 1 Terrabyte'a kadar disk bölümlerini destekliyor. Amiga'ya IDE ve SCSI her türlü hard disk takılabilir. Amiga'nın en eski modellerine bile.

Amiga'ya CD-ROM takılır mı?
Etrafta Amiga CD'leri dolaştığına göre, ortada bir şeyler var demektir. Evet, Amiga'nın her modeline IDE ya da SCSI, her türlü CD-ROM takılabilir.

Amiga CD'ye yazabilir mi?
Elbette. Üstelik Amiga ile yazılmış CD'lerde dosya isimleri 8 harf ile sınırlı değildir. Dünyaca kabul edilen ISO, Rockridge gibi tüm standartlarda CD yazılabilir.

Amiga'ya Zip ya da Jaz drive takılır mı?
Evet. Amiga'ya her türlü yedekleme cihazı bağlanabilir.

Amiga, PC floppy disketlerini okuyabilir mi?
Amiga sadece PC değil MAC, C64, Sinclair, Atari gibi bilgisayarların da disketlerini okuyabilir, bu disketlere yazabilir ve bunlan ait oldukları bilgisayarlara göre FORMATLAYABİLİR. Aynca PC ve MAC CD'lerini de okuyabilir.

High Density floppy'leri de mi?
Evet. High Density bir floppy sürücünüz varsa, Amiga disketlerine 1.76 MB format atabilirsiniz.

Amiga Internet'e girebilir mi?
Amiga 1985'ten beri modemlerle içiçedir. Türkiye'de insanlar Amiga 500 ile senelerce, birbirlerine modem ile dosyalar, oyunlar gönderdiler, modem üzerinden karşılıklı oyun oynadılar. O zamanlar PC'lerin, ekranda 8 tane rengi nasıl görüntüleyeceğine çalışılıyordu. Amiga'da ise 4096 renk vardı. Bugün ülkemizde revaçtaki BBS'ler Amiga sayesinde kurulmuştur. Internet ilk kurulduğunda dahi, insanlar Amiga ile Internet'e girebiliyorlardı. Siz bunları bilmezsiniz, çünkü hep Amiga'yı oyun bilgisayarı olarak bildiniz, dünyadaki tek bilgisayarı PC zannettiniz.

PC'ciler ile Amiga'cılar neden hep kavga eder?
Böyle bir şey yok. Tek söyleyeceğimiz şudur: Amiga'cılar PC'nin ne olduğunu çok iyi bilirler. Ama maalesef, PC kullanıcıları Amiga'yı pek bilmedikleri için önyargıyla yaklaşıp, "Amiga oyun bilgisayarı" deyip işin içinden çıkıverirler. MAC kullananlar ise, işlemci ve işletim sistemi bazında arada benzerlikler olduğu için, Amiga hakkında bilgi sahibidirler. Amiga'nın kimseye bir şey ispatlamaya ihtiyacı yok. Zaten ispatlayacağını ispatlamış. Zamanında Amiga'da 2000'in üzerinde oyun varken, PC'de sadece 5 tane oyun vardı, çünkü o zamanki teknolojisiyle PC, Amiga gibi yetenekli değildi. Şimdi piyasaya bakarsanız, kime oyun bilgisayarı denmesi gerektiğini görürsünüz. Üstelik oyun bilgisayarları, Sony Playstation, Sega Saturn, Nintendo gibi daha çok oyun amaçlı üretilen bilgisayarlara verilen addır. Diğerleri sadece bilgisayardır ve tabii ki bilgisayarlarda da oyun oynanabilir. Ayrıca yeni kuşak Amiga oyunlarının PC oyunlarından aşağı kalmadığını söyleyebiliriz.

Peki Amiga madem bu kadar yetenekli bir bilgisayar, neden şu anda her taraf PC dolu?
İnsanlara ne verirseniz onu alırlar. PC kullanıcılarının çoğu bilinçsiz. PC'yi dünyadaki tek bilgisayar modeli zannediyorlar. PC bir pazarlama harikasıdır. PC (Personel Computer), kişisel bilgisayar demektir. Bu ibareyi bir C64'ün üzerinde de görebilirsiniz. Eskiden sadece IBM vardı. Daha sonra IBM uyumlu bilgisayar üreten şirketler, bu çeşit bilgisayarları PC adı altında topladılar. Bu kadar büyük bir birlik, muazzam bir pazarlama organizasyonunu birlikte getirdi. Artık neredeyse köşedeki bakkaldan bile PC ürünleri alabilecek hale geldiniz. Üstelik PC fiyatları, bu rekabet nedeniyle giderek düştüğü için bu da PC'yi cazip kılıyor. Amiga tarafında ise olay daha değişik. Yıllardır Amiga'ları üreten Commodore, yıllar önce iflas etti. Onun ardından Amiga'yı satın alan bir kaç şirket, beceriksiz politikaları yüzünden bu işi eline yüzüne bulaştırdı ve Amiga camiasına en az 4 yıl kaybettirdi. Dolayısıyla Amiga adına en az 4 senedir, ortada somut bir şirket yoktu ve herşeyden önce Amiga adına yeni teknolojiler üretilemedi. Ve bir zamanlar bilgisayar dünyasını sarsan Amiga, bugün bile, 90'lı yılların üstün teknolojisi ile günümüz bilgisayarlarına kafa tutuyor. Bu ayrıca Amiga'nın şirketler üstü bir bilgisayar olduğunu da gösteriyor. Zira "kaybedilmiş" bu yıllar zarfında Amiga'ya tüm destek, kullanıcılarından ve irili ufaklı bir kaç şirketten geldi. Kullanıcıların çoğu kendisini programlamaya adadı ve Amiga için mükemmel uygulamalar geliştirdi. Son dönemlerdeki Amiga internet uygulamaları ve masaüstü görünümüne yardımcı olan MagicWB, Newlcons, MUI gibi programlar bu kullanıcıların elinden çıktı. Aynı şeyin PC'nin başına geldiğini düşünebiliyor musunuz?

Şu anda Amiga'nın sahibi olan şirket hangisi?
Geçtiğimiz ay, Amiga'yı ve tüm haklarım Gateway 2000 adlı Amerikan şirketi satın aldı. Gateway 2000, Amerika'nın önde gelen PC firmalarından biri. En büyük başarısı, pazarlama ve kişisel satış bazında. Bilgisayarı insanların yatak odalanna kadar sokmayı başarıyorlar. Amiga'nın en büyük başarısı da bu değil miydi? Televizyona direkt bağlanabilen bir bilgisayar...

Peki Gateway 2000 ne yapacak?
Amiga Technologies GmbH'ın adı, Amiga International olarak değiştirildi ve faaliyetlerine aynen devam edecek. Tek farkla: Arkasında Gateway 2000 gibi zengin ve başarılı bir şirket var. Üstelik artık Amiga için yeni teknolojiler de üretilecek. Mayıs ayının 19'unda, Gateway 2000 ile Amiga International birlikte bir basın toplantısı yapacaklar, Power Amiga'lara hazır olun.

Sizce Amiga ile PC arasında en önemli fark nedir?
Sorularınızla burayı bir Amiga-PC platformuna çevirdiniz. Bence en önemli fark, Amiga'nın kendine ait bir kişiliğinin olmasıdır. Kendi özel çipleri, görüntü, ses, video gibi PC'lerin her birine yüzlerce dolar sayarak satın aldığınız kartların, Amiga'nın kendi bünyesinde zaten bulunmasıdır (daha fazla performans isteyen Amiga'cılar, zaten üstün grafik ve ses kartlarını satın almaktadır). Oysa siz PC'nizden sabit diskinizi, görüntü ve ses kartlarınızı, RAM'larınızı vs. çıkarırsanız, geriye karakteristik hiçbir şey kalmaz. Elinize bir anakart geçtiğinde, bu şu PC'nin anakartı diyemezsiniz. Ancak bir Amiga anakartını kime gösterirseniz gösterin, hangi modele ait olduğunu size söyler. Anlatabiliyor muyum?

Güvenç Kaplan